Kuinka löytää yritykselle sopiva kuljetuskumppani?

Mitä kannattaa huomioida kuljetuskumppanin valinnassa?

Kuljetuskumppanin valinta edessä ja pitäisi lähteä kartoittamaan vaihtoehtoja. Mistä sitä lähtisi liikkeelle? Tämä teksti on Tavarataksi Finlandin kehityspäällikkö Juha-Pekka Pietilän kynästä ja on tarkoitettu auttamaan yritystä kuljetuskumppanin valinnassa.  

Useimmiten yrityksillä on toisistaan eroavia kuljetustarpeita. Kuljetustarpeet vaihtelevat muun muassa kuljetettavan tavaran, purkukaluston sekä aikataulujen osalta. Yrityksen omat prosessit ja asiakaslupaukset tuovat tähän myös oman lisämausteensa. 

Mitä pitäisi huomioida kuljetuskumppanin valinnassa?

Markkinoilla harvemmin on valmiina juuri sellaista toimijaa, joka osuu täydellisesti juuri teidän yrityksenne kaikkiin kuljetustarpeisiin. Kuljetuskumppanin valinta ei useimmiten olekaan niin helppoa kuin sen voisi olettaa olevan. Valintatilanteessa sitä tuleekin arvotettua asioita ja ominaisuuksia eri tavoin. Koostimme mielestämme viisi keskeisintä seikkaa, jotka kannattaa pitää mielessä kuljetuskumppania valittaessa.

1. Varmista kuljetuskumppanin toimintavarmuus 

Mikä olisikaan lähtökohtaisesti palveluntarjoajan valinnassa tärkeämpää kuin palvelun laatu? Sepä se. Harvemmin palvelua saa niin edullisesti, että olisi järkevää tinkiä hinnasta laadun kustannuksella. Laatu on käsitteenä kuitenkin kohtuullisen laaja, joten avataanpa mitä kuljetuspalvelun laatu mielestämme kattaa. 

Toimitusvarmuus
Kun tilattu kuljetus pitää olla perillä tiettyyn kellonaikaan, tulee sen oikeasti ollakin perillä sovitusti. Ilman kolhuja, vaurioita ja katoamisia. Reklamaatiot ja viivästymiset vasta tulevatkin kalliiksi.

Luottamus 
Kun tilaat kuljetuksen, sinun ei tarvitse itse seurata, huolehtia tai soitella perään. On kuljetuskumppanin tehtävä noutaa tavara sovitusti ja hoitaa se ajallaan sekä ehjänä määränpäähän. Luottamus säästää teiltä vaivaa ja aikaa. Hyvä tapa selvittää kuljetuskumppanin luotettavuutta on tutustua referensseihin verkkosivuilla ja tarvittaessa referenssejä voi kysyä aina lisää. 

Nopeus

Yhä enenevissä määrin lähetyksillä on nykypäivänä hieman kiire. Kuljetuspalvelun nopeudella kyetään useasti paikkaamaan muita tuotannollisia prosesseja ja varmistamaan, että teidän loppuasiakkaanne saavat tuotteenne asiakaslupaustenne mukaisesti.

Tutustu kuljetuskumppaniin

2. Hyödynnä digitaalinen tieto prosessin sujuvoittamiseksi 

Digitalisaatio ja sen hyödyntäminen nostavat päätään myös kuljetusalalla. Tiedon hyödyntäminen näyttäytyy yhä keskeisemmin kuljetuskumppanin valinnassa. Rajapintojen avulla pystytään nopeuttaman tilaus-toimitusprosessia, laskujen kiertoa, asiakaslaskutusta sekä vähentämään manuaalisen työvoiman tarvetta.

Kuljetusten läpinäkyvyys sekä muun muassa päästöraportointi alkavat olla myös yhä tärkeämpiä ominaisuuksia kuljetuskumppanin valinnassa.

3. Huolehdi asiakaspalvelun laadukkuudesta 

Asiakaspalvelu kattaa yhteydenpidon niin kuljetuskumppaniin kuin myös loppuasiakkaisiin. Digitalisaation aikakaudella arvotetaan yhä asiakaspalvelua. Mikä onkaan nopeampi ja tehokkaampi tapa tietyissä hetkissä kuin se, että voi ottaa puhelimen käteen ja soittaa suoraan kuljetuskumppanille – ilman keskuksia ja odottamisia.

Kuljetuskumppani ja kuljettajat toimivat asiakasrajapinnassanne, joten palvelun laatu vaikuttaa yrityksesi mielikuvaan. Kuljettajien ammattitaito ja palvelualttius kohottavat asiakastyytyväisyyttä, kun taas tyytymättömyys kuljetuskumppaniin näkyy selkeästi yrityksenne brändissä.

4. Valitse kumppani tarpeesi mukaan 

Välillä tulee yllättäviä tilanteita, jossa omat prosessit eivät osu täysin esimerkiksi ison kansallisen kuljetustoimijan sapluunaan. Näissä tilanteissa kumppanilta vaaditaan joustoa ja kyvykkyyttä räätälöidä palvelu juuri teidän prosesseihinne sopiviksi.

Kuljetuskumppanin valintatilanteessa kannattaa käydä omat prosessit avoimesti läpi, jotta kuljetuskumppanin on mahdollista palvella optimaalisesti juuri teitä. Hyvä keino on tutustua referenssien kautta kuljetuskumppanin kykyyn muokata palvelua asiakkaiden tarpeisiin.

5. Perehdy palvelun hinnoitteluun 

Kuljetuspalvelun hinnoittelu voi olla avoin ja selkeä tai sitten se voi olla epäselvästi ilmaistu. Vastaan on useasti tullut tilanteita, joissa yritykset kipuilevat palvelun hinnoittelun kanssa. Mikä onkaan ikävämpää, kuin saada odottamaton lisälasku. Onko lavan reunasta tullut yli pikku putki muutaman sentin verran – ja tästä on otettu täysi lavamaksu?

Kun valitset kuljetuskumppania, on myös hinnoittelun avoimuuteen ja selkeyteen tärkeää perehtyä. Halvasta yksikköhinnasta voi yhtäkkiä tullakin kallis juuri odottamattomien lisälaskujen takia.
Siinä oli meidän näkemyksemme mukaan keskeiset valintaan vaikuttavat kriteerit. Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua. Mikäli teillä on kuljetuskumppanin suhteen kysyttävä, autamme erittäin mielellämme.

Juha-Pekka Pietilä

Juha-Pekka Pietilä

Koko Suomi
Kehityspäällikkö
040 561 6628
juha-pekka.pietila@tavarataksit.com

Ajankohtaista