Asiakastarina: BE Group – “Kuljetuskumppanilta odotamme kehittymistä vihreän siirtymän saralla”

Kuvassa Tavarataksi Finlandin kuljetuskalustoa BE Groupin toimipisteen edustalla

Ruotsalainen BE Group -konserni on perinteikäs teräs- ja alumiinitukkuri, joka jalostaa terästuotteita asiakkaiden tarpeisiin. Konsernin tytäryhtiön Suomen BE Group oy:n pääkonttori sijaitsee Lahdessa. Terästuotteet ovat painavia ja isoja kappaleita, joiden liikuttelu vaatii kuljetuskumppanilta järeää kalustoa sekä kekseliästä ajojärjestelyä. Vuosittain pelkästään Suomen yhtiön kuljetusten kokonaispaino on peräti 120 000 tonnia. BE Groupin toimipisteen viereen, Tavarataksin tontille on rakennettu logistiikkahalli, jota voidaan pitää myös konkreettisena ympäristötekona.

BE Groupin logistiikkapäällikkö Mika Häkkänen valottaa jo vuosikymmeniä jatkunutta yhteistyötä Tavarataksi Finlandin kanssa. Yhteistyön ydin on paitsi saumattomassa yhteistyössä, pitkälti myös liiketoimintojen maantieteellisessä sijainnissa:

BE Groupin logistiikkapäällikkö Mika Häkkänen.

– Sekä Suomen BE Group että Tavarataksi ovat keskittäneet toimintojaan ”kaksinapaisesti” Lahteen sekä Turkuun. Olemme hyötyneet tilanteesta ja kasvaneet rinnakkain. Meidän etumme on Tavarataksin ajama säännöllinen runkolinja Lahdesta Turkuun ja toisaalta jatkuva kuljetustarpeemme tällä välillä on mahdollistanut Tavarataksin laajenemisen näillä talousalueilla, Häkkänen pohtii yhteistyön synergiaetuja.

Häkkänen kertoo, että osaava ja aktiivisesti toimintaa kehittävä kuljetuskumppani on ison yhtiön liiketoiminnan kulmakivi. Jakelun ulkoistaminen vapauttaa yhtiön resursseja tuotannon ja tuotekehityksen edistämiseen. Kun terästukkurin järjestelmät ja ajojärjestely on kunnossa, on kaikille osapuolille helppo luottaa yhteistyöhön.

– Erinomainen esimerkki yhteistyömme toimivuudesta on verkkokauppatoteutus. Kun asiakkaamme tilaa vaikkapa massiivisen teräspalkin verkkokaupan kautta, saa hän jo ennen tilauksen vahvistamista tiedon toimitusajasta. Kuljetuskumppanina Tavarataksi on sitoutunut tiettyihin vakiotoimituspäiviin ja jämptiin toimitusvarmuuteen, Häkkänen kuvaa hyvän yhteistyön näkymistä asiakkaalle.

Tavarataksi investoi logistiikkahalliin – myös konkreettinen ympäristöteko

Tavarataksi näkökulmasta hyvä yhteistyö kehittyy jatkuvasti ja toimintoja voidaan tehostaa vuoropuhelulla. Konkreettinen esimerkki tästä on BE Groupin tarpeisiin Tavarataksin tontille rakennettu tuotteiden logistiikkahalli. Kyseessä on kevytrakenteinen, mutta säältä suojaaja yksikkö, jossa voidaan lastata ja purkaa kuljetuksia. Investoinnin myötä Tavarataksin ajamat kuljetukset saadaan täytettyä optimaalisesti ja pakattava tavara on säiltä suojassa.

Kuvassa Tavarataksi Finlandin uusi vihreä logitiikkahalli. Pääasiassa BE Groupin raskaiden teräskuljetusten käsittelyyn.
Tavarataksi Finlandin logitiikkahalli BE Groupin teräskuljetusten käsittelyyn.

– Teräs on itseasiassa melko herkkä materiaali sääoloille. Tavarataksin toteuttama halli tuo tehokkuutta BE Groupin logistiikkaan. Tavarataksilla on toki lupa järjestellä hallissa myös muiden asiakkaiden kuljetuksia ja yhdistää näitä. Emme ole mustasukkaisia tavaratilan täyttämisestä tai kuljetusten yhdistelystä. Päinvastoin: täysien rahtien ajaminen on mielestämme vastuullista ja järkevää, Häkkänen selventää yhtiön tontilla sijaitsevan logistiikkahallin funktiota.

Digitaalisuus ja ympäristöarvot ohjaavat BE Groupin logistiikkakehitystä

On selvää, että molempia toimijoita palveleva yhteistyö Tavarataksin ja BE Groupin välillä jatkuu pitkälle tulevaisuuteen. Tavarataksi pystyy tarjoamaan terästuotteiden vaatiman järeän kaluston ja auttaa myös kuljetusten sekä logistiikkaratkaisujen digitalisoinnissa. Myös kuljetusten päästöt sekä eritoten niiden kaunistelematon mittaaminen ovat BE Groupin logistiikan kehittämisen keskiössä.

BE Groupin rahtia lastataan trukilla Tavarataksin rekkaan. Kuva logistiikkahallista.
BE Groupin rahtia lastataan Tavarataksin kuljetusautoon. Kuva logistiikkahallista.

– Sitouduimme jo muutama vuosi sitten kuljetuksissamme uusiutuvan dieselin käyttöön, mutta siihen ei pidä tyytyä. Asiakkaamme odottavat koko ajan tarkempaa päästöraportointia ja kuljetuksen päästökuorma on iso osa tuotteiden kokonaispäästöjä. Myös kuljetuskumppanilta odotamme siis kehittymistä vihreän siirtymän saralla, Häkkänen valottaa yhtiön toimintatapoja.

Päästöraportoinnin ja päästöjen vähentämisen lisäksi BE Groupilla on käynnissä laaja toiminnanohjausjärjestelmien muutos. Häkkänen on projektin vetovastuussa ja yhdessä kuljetuskumppanin kanssa projektia viedään asteittain käytäntöön.

– Tavarataksin ehdoton kilpailuvaltti on digitaalisten palveluiden kehitysvauhti. Vaikka edellä kuvatusta halli-investoinnista täytyy antaa iso kiitos, on tulevaisuuden logistinen etumatka myös terästukkurin palvelutarjonnassa digitaalinen. Kokonaisvaltainen yhteistyö Tavarataksin kanssa siis jatkuu, Häkkänen summaa.

NosturiautotRahtiliikenneSähköiset palvelutVastuullisuus